fbpx
KIMBO – VREME JE ZA DOBRU KAFU by Nensi Grejs

KIMBO – VREME JE ZA DOBRU KAFU by Nensi Grejs

Kafu, kao “ono što se stavlja na kolena, kada padneš trčeći za drugom decom” , sam prvi put probala sa nanom i njenim komšinicama. Zvala se ”bela kafa” ( mada, više je bila bela, nego što je bila kafa) i činila je da pomislim da mogu barabar raspravljati sa njima o životu, sinoćnjoj partiji karata, ili o drugim komšinicama.

Zajedno sa godinama menjala se srazmera kafe i mleka, pa je od bele kafe, preko kafe sa mlekom, crna kafa zauzela svoje mesto na tronu kofeinske zavisnosti.

O crnoj turskoj (ili domaćoj ? ) kafi, umem da kažem da se najbolje servira uz ratluk, slatko od dunja i partiju tračeva, dok sam za ljubitelje espressa otišla u centar italijanske Kimbo kafe i pitala profesionalce koja je to najbolja kafa, kako se pije i šta nam to Kimbo nudi na našim prostorima.

Pre svega, zašto BAŠ espresso?

Zato što sam način spremanja daje najbolje, a izostavlja najgore od ukusa kafe. Sva kiselina koja se nalazi u zrnima kafe i daje joj gorkast ukus, u espressu, uz dobru pripremu – nestaje.

Kiselost je uvek prisutna u kafi, ali mora biti takva da prija, a ne da preovlađuje.

Za one koji ne mogu da žive bez espresa, kažu ”Kimbovci”, kafa u kapsulama je pravi izbor. Kapsula čuva svežinu kafe i daje isti ukus kao da ste je naručili u kafiću. Možda je cenovno skuplje u početku, ali dugoročno, espresso aparat sa kapsulama se uvek isplati.

Kratka digresija pa se vraćamo u program.

Italijani piju kafu s nogu i nemaju kad da se zadržavaju i srkuću kafe na pauzi za topli obrok, pa kafići često nemaju mesta za sedenje, već samo pult za kojim se naručuje i pije kafa u jednoj sekundi.

zahvaljuje Bogu što je Srbija zemlja kafe i puš pauze i nastavlja sa kucanjem)

Najbolja mera koju treba naručiti i koja daje pravi ukus je kratki espreso (bez mleka).

Ukoliko treba naglo prekinuti pospanost, dupli espreso je idealna doza za buđenje iz petnih žila.

Zašto govorim ovo kad svi već to znate, je l’ da ( klimate glavom sa odobravanjem) ? Pa zato što su mi skrenuli pažnju da, produženi espreso i dupli espreso nije isto dragi moji.

I ovo ste možda znali, mislim, samo ime kaže, pa i ja turska kafe kuvarica znam da nije isto. Ono što je interesantno je to da, kada kratki espresso predje tačnu dozu, sve što dalje nastavi da teče u šoljicu je samo škart, ostatak od kafe i nije dobro, nije prava kafa i ne va lja! 

Stoga, naručujte ili kratki espreso ili dupli espreso ili ako volite razblaženu, naručite kratki espreso sa vrućom vodom, pa razblažujte koliko vam srce ište.

Dva glavna tipa kafe su: Arabica i Robusta.

Arabica ima bogatiju aromu (kao kada u crtaćima para iz šoljice miluje vaše lice), dok je Robusta jačeg ukusa (što se kaže – otpadaju trepavice).

Šta nas toliko privlači da pijemo kafu?

Najpraktičniji i najpopularniji razlog je to što ima tu moć da nas razbudi kad nam je najpotrebnije ( pred svaki veliki ispit, hrpu papira na stolu, gomilu suđa u sudoperi).

Ukus popravlja i raspoloženje. Koliko puta kad imate loš dan, pomislite da vam ništa ne može pomoći? Ogromna šolja crne kafe nikad ne izneveri.

I meni omiljeni razlog je to što je moja porodica i prijatelji piju kao da je voda, pa se tako svaki razgovor koji počne sa- hoćeš (na) kafu, završi nakon sto sati ćaskanja, blebetanja, smeha i trabunjanja.

Dok ste ovaj tekst pročitali ili vam je proključala voda za kafu ili ste popili svoju dozu, a nadam se da ste i naučili nešto novo i da možete svoje novostečeno znanje primeniti već na sledećoj kafe pauzi (dakle za pola sata).

MERE OPREZA

Kada jednom razvijete ukus za savršeni espresso, više se ne možete vratiti na staro!

Do sledećeg čitanja,

Nensigrejs

Repost: http://nensigrejs.com/kimbo-vreme-je-za-dobru-kafu/

Podeli na:
0
×
×

Cart